PROJELER

YERLİ ÜRETİM LAPAROSKOPİ TABANCASI PROJESİ

 

Bu proje ile ilgili çalışmalar sürdürülmektedir. Projenin amacı yerli bir laparoskopi tabancası üretimdir. İnovatif bir ürün tasarlanmaktadır. Proje ile yerli ve milli sermayeye de büyük oranda katkı sağlanacaktır.

PROJENİN CAD / CAM PROGRAMINDA ÖN PROTOTİP TEKNİK ÇİZİMİ

 

 

LAPAROSKOPİ NEDİR?

Laparoskopi, karın boşluğunda bulunan organ ve dokuları incelemek veya ameliyat etmek için kullanılan, yarı girişimsel bir cerrahi tekniktir. Adını, işlem sırasında kullanılan, ucunda ışıklı kamera olan laparoskoptan alır. Anahtar deliği cerrahisi ya da minimal invaziv cerrahi olarak da isimlendirilir. Genel anestezi altında ve özel eğitim almış operatör doktorlar tarafından yapılır. Laparaskopik cerrahi ilk olarak safra kesesi ve jinekoloji ameliyatlarında uygulandı. Son 10 yılda bu tekniğin kullanım alanı çok genişlemiştir.

Laparoskopi nasıl yapılır?

Geleneksel “açık” ameliyatta cerrah, karnına girmek için tek ve büyük bir kesi kullanır. Laparoskopik cerrahide ise birden fazla ve küçük çapta (0.5 – 1 cm) birkaç kesi kullanılır. Her kesiye “port” denir. Her porta trokar olarak bilinen tüp şeklinde bir alet yerleştirilir.

İşlem sırasında trokarların içinden özel aletler ve laparoskop adı verilen özel bir kamera geçmektedir. İşlem başlangıcında, cerrahın çalışma ve görüntüleme alanını sağlamak için karın, karbondioksit gazı ile şişirilir. Laparoskopi, karın boşluğundan görüntüleri ameliyat odasındaki yüksek çözünürlüklü video monitörlerine iletir. Operasyon sırasında, cerrah monitörden karna ait ayrıntılı görüntülerini izler. Bu sistem, cerrahın daha az kesiyle geleneksel açık ameliyat ile aynı işlemleri yapmasına izin verir.

Laparoskopik cerrahinin avantajları

Klasik ameliyatlara göre hasta çok daha çabuk iyileşir. Çünkü yapılan kesiler çok küçüktür. Aynı sebepten dolayı kanama ve ağrı da çok daha az olur. Ameliyat sonrası yara izleri de daha küçüktür. Travmatik bir işlem olmadığı için hasta aynı gün taburcu olabilir.

YERLİ CERRAHİ STAPLER PROJESİ

Medikal sektörde kullanılan yeniliklerden birisi de  staplerdir. Staplerin diğer ismi cilt zımbasıdır. Cilt kenarlarını bir araya getirmek için kullanılan disposable bir üründür. Paslanmaz çelikten oluşan biyouyumlu zımbaları sayesinde kesinlikle bir reaksiyona yol açmaz. Cilt stapleri kullanmak operasyon ve anestezi süresini kısaltır. Bunun yanında torakotomi insizyonu ortalama 3-4 dakikada kapatır.

 

Tamamen paslanmaz çelik zımbaların kullanılması nedeniyle güvenli olan cilt zımbası cerrahi müdahaleler sonrasında veya ilkyardım ünitelerinde kullanılması gereken medikal ürünlerin başında geliyor. Disposable bir ürün olan cilt stapleri el ile tamamen kavranabilmesi nedeniyle pratik bir kullanım sunar. Operasyon ve dolayısıyla anestezi süresini ciddi oranda kısaltan cilt stapleri steril koşullarda üretilmektedir. Her türlü ameliyat sonrasında ve her türlü yara kapatılmasında kolaylıkla ve güvenle kullanılabilir. Acil servis ünitelerinde bulunması gereken deri zımbası müdahale sonrasında hekimler tarafından kullanıma uygundur.